Workshops

Behalve ‘s avonds dansen op het bal, kun je op vrijdag en zaterdag ook meedoen met workshops, zowel op het gebied van muziek maken als dansen. Er zijn maar liefst 18 unieke en verschillende workshops om uit te kiezen, voor ieder wat wils en op elk niveau, of je nu net kennismaakt met balfolk of alle edities van CaDansa al met ons mee hebt gevierd. Kijk wel even bij de workshops van jouw keuze of je je daarvoor moet inschrijven of niet. Voor sommige workshops geldt namelijk een maximum aantal deelnemers. Inschrijven kan tot 9.00 uur ’s morgens op de dag van de workshop zelf.

Inschrijven kan vanaf 6 oktober 12.00 uur via Stager

De workshops zijn op verschillende locaties: het open podium, het theater, de balletzaal en de gymzaal. De gymzaal is de enige locatie buiten CaDansa, te vinden bij School B aan de Mr. Z. ter Steghestraat 3 in Steenwijk, op zo’n 600 meter afstand van het festival.

Dans

Donderdag 31 oktober


Introductie tot balfolk deel 1
Docent: Marco van Barneveld (en assistent)
18.30 tot 19.15
Open Podium
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Wil je graag meedoen met balfolkdansen, maar heb je geen idee welke dansen er zijn of welke passen daarvoor nodig zijn? Geen enkel probleem! Marco van Barneveld zal op donderdag en vrijdag een Introductie Workshop geven met basispassen van verschillende dansen die regelmatig voorbijkomen.
Op donderdag leer je de basis van de Andro, Jig, Scottish en de Bourree du Berry.

Vrijdag 1 november


Partner Dance workshop: problem solving on the dance floor
Docent: Rafael Correa Prieto & Nele de Beck
11.30 tot 13.30
Open Podium
Niveau: *2
Geen inschrijving nodig


Kom mee met deze praktische dansworkshop gefocust op het oplossen van problemen en aanpakken van veel-en-weinig-voorkomende uitdagingen van koppeldansen. Deze workshop is toegankelijk voor iedere danser die de basis beheerst en zal aandacht besteden aan het aanpakken van moeilijkheden die kunnen voorkomen op de dansvloer. Een deel van de workshop zal focussen op dansen met partners met verschillende lichaamstypes en lengtes. Maar we willen ook de ruimte bieden om specifieke dansvragen aan te kaarten, bijvoorbeeld lastige momenten waar je nèt niet uitkomt, en samen te werken om een effectieve oplossing te vinden. Dus; verbeter je vaardigheden, geniet van soepelere dansen en krijg de zelfverzekerdheid om iedere dans geweldig te maken!


Give and take
Docent: Rian de Jong
11.30 tot 13.30
Balletzaal
Niveau: *2
Geen inschrijving nodig


In deze workshop staat het thema ‘geven en nemen’ centraal, waarbij we streven naar gelijkwaardigheid in danshouding. We verkennen hoe elke danser zijn eigen kracht en controle kan behouden, geïnspireerd door oefeningen uit de tango.
Door bewust te worden van je eigen danshouding en verantwoordelijkheid te nemen en zowel te luisteren en aan te passen proberen we te groeien als dansers. Deze workshop biedt een veilige ruimte om te experimenteren en te groeien in je dansvaardigheden, terwijl je tegelijkertijd verbindingen legt met anderen.
Voel je vrij om mee te doen, ongeacht je ervaringsniveau en rolvoorkeur. We zullen wat bestaande dansen gebruiken als basis (zoals scottish en mazurka)


Branle Béarnais en couple (Branle d'Ossau in couple)
Docent: Saskia Sportel & Arthur Abeillé
11.30 tot 13.30
Gymzaal bij school B
Niveau: *3
Geen inschrijving nodig


Branle Béarnais, ook bekend als Branle d’Ossau, is een groep dansen uit het zuidwesten van Frankrijk. In deze workshop gaan we kennismaken met een Branle Béarnais “en couple”, in koppel dus! Op eerdere Cadansa edities heb je de workshop Branle Béarnais “en chaine” als rijdans kunnen volgen. Dit jaar dansen we de variant in koppels! De impuls die zo fijn is aan deze dans is er nog steeds, en sommige passen zijn gelijk. De structuur van de dans, het tempo en de muzikale zinnen zijn anders. Het is geen koppeldans zoals scottish, koppels dansen naast elkaar in een grote cirkel op de dansvloer, als mini-kettinkjes.
Ben je al bekend met branle béarnais in ketting? Dat zeker een pré en daar gaan we mee aan de slag. We wilden jullie deze workshop graag aanbieden, want daar is niet zo vaak kans toe, al is het wel een ietwat obscure dans, die je niet vaak tegenkomt op een bal.
De workshop wordt gegeven door Saskia Sportel & Arthur Abeillé. Met jaren ervaring in dansen en doceren, en een enthousiasme voor dansen uit midden- en zuidwest-Frankrijk, maakt ze haar workshops leuk en toegankelijk.


Following for Leaders, leading for Followers
Docent: Rafael Correa Prieto & Nele de Beck
14.00 tot 16.00
Open Podium
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Nog een “volg en leid”-workshop? Ja, maar met een kleine twist. Of je nu een bedreven volger bent die ook een keertje wil leiden, of juist een leider die stiekem benieuwd is naar volgen, of simpelweg een danser die het allemaal wil doen, deze workshop nodigt je uit om met zekerheid nieuwe gronden te verkennen. Verwacht wordt dat je al wat koppeldans ervaring hebt, gezien we de rol die je minder gewend bent zullen verkennen, en misschien ook de rol die je al helemaal onder de knie denkt te hebben nog verder aan te slijpen. Dus kom met ons mee, volg, leid en laten we samen naar hartenlust dansen.


BALFOLK into PERFORMANCE
Docent: Sophie van Grinsven
14.00 tot 16.00
Balletzaal
Niveau: *2
Inschrijving nodig


Wil jij een verhaal vertellen in je dansen? Wil je de muziek tot leven brengen en je dansen meer expressie geven? Kom dan meewerken aan dit creatieve proces, waarin we in 2 uur een performance gaan maken!
Tijdens deze sessie gaan we kennismaken met manieren om choreografie te maken en gebruiken de bekende danspassen en cadans van de balfolk. We gaan aan de slag met dans improvisatie oefeningen die je creativiteit stimuleren en je meer vrijheid geven in je lichaam. We gaan alleen dansen, in koppels, kleine groepjes en met z’n allen samen. De ruimte gaan we creatief gebruiken, alles wordt een dansvloer! We denken buiten de gebruikelijke kaders, laten traditie los, vinden nieuwe tradities en creëren onze eigen danswereld. Aan het einde van de workshop heb je nieuwe tools geleerd en voel je je vrijer om te improviseren in de balfolk, en BEN JE KLAAR OM OP TE TREDEN TIJDENS HET BAL IN DE AVOND!
Deelnemersniveau: Basiskennis van andro, hanterdro, wals en mazurka – of – gevorderd niveau in een solodansstijl (modern/hedendaags/ballet/jazz/urban etc).
Kleding: Draag kleding waarin je vrij kan bewegen, ook wanneer je op de grond ligt (geen jurken, rokken, sieraden en schoenen alsjeblieft)
Note: We werken met z’n allen naar een korte performance (5-10 min) die we laten zien tijdens de avond op/voor de main stage. Wanneer je registreert voor deze sessie, committeer je jezelf om deel te nemen aan deze performance.


Introductie tot balfolk deel 2
Docent: Marco van Barneveld (en assistent)
16.45 tot 17.30
Open Podium
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Wil je graag meedoen met balfolkdansen, maar heb je geen idee welke dansen er zijn of welke passen daarvoor nodig zijn? Geen enkel probleem! Marco van Barneveld zal op donderdag en vrijdag een Introductie Workshop geven met basispassen van verschillende dansen die regelmatig voorbijkomen.
Op vrijdag leer je de basis van de Hanterdro, Cercle (tovercirkel), Mazurka en de Gavotte de l’aven.

Zaterdag 2 november


Scottish variations
Docent: Koen Dhondt
11.30 tot 13.30
Open Podium
Niveau: *3
Geen inschrijving nodig


Onder leiding van de bedreven Vlaamse meester Koen Dhondt zal deze geavanceerde workshop je verscheidene ritmische variaties leren die je toe kunt passen bij het dansen van de scottish, met extra aandacht voor de relatie tussen leider en volger, en het toepassen van de muziek in je dans. Dit is een niveau 3 workshop wat betekent dat het aangeraden wordt om minstens de basis van balfolk fatsoenlijk onder de knie te hebben om het meeste uit de les te halen.


Balfolker's Guide to the Galaxy
Docent: Remi Kesteman
11.30 tot 13.30
Balletzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Heb je je ooit afgevraagd hoe dansers zo snel kunnen identificeren wat voor dans gespeeld wordt? Of waarom het soms voelt alsof je ook een Scottish op een Andro kunt dansen? Of waarom een waltz en een bourrée in 3 zo anders klinken? Of zit je misschien vast met het componeren van die geweldige bourrée in 2 die iedereen lijkt te identificeren als polka?
Zo veel onderwerpen, zo veel vragen!
Ik wil je uitnodigen om samen met mij het fundament van traditionele muziek & dans te verkennen; We zullen aandacht besteden aan het identificeren van de muzikale en culturele aspecten van de hoofddansjes in moderne balfolk, om de “feel” (het gevoel) precies goed te krijgen.
Dan zullen we ook spreken over en experimenteren met pulsatie, “prosodie” (oftewel de structuur van muziek), en nog diverse andere onderwerpen (accenten, ornamentatie, instrumentatie, tonaliteit, ritmepatronen, etc).
Deze workshop heeft twee versies; één voor dansers en één voor muzikanten.


Nordic ballad singing & dancing
Docent: Mia Guldhammer (Virelai)
11.30 tot 12.30
Gymzaal bij school B
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Als je houdt van slingerdansen, sprookjes en lange oude liedjes waarvan je de helft van de tekst niet verstaat maar op een of andere manier toch ook weer wel, dan is dit dé workshop voor jou!
Deze workshop is gebaseerd op oude Deense traditionele folk ballades en leert je over ritmische orale muziek, verscheidene slingerdansjes, bourdon/drone-zang en 800 jaar oude ballades van trance-lengte. Iedereen kan meedoen, we zullen op gehoor leren en vanuit het kader van “natuurlijke zingen”, oftewel met de snaveltjes waar we zelf mee gezegend zijn.


Dance to your limits
Docent: Jolanda Snellenberg
14.00 tot 16.00
Theaterzaal
Niveau: *2
Geen inschrijving nodig


Iedereen kan dansen, zelfs als je lichaam (soms) niet meewerkt! Hoe kan je rekening houden met je beperkingen èn die van je partner en toch leuk samen dansen? Misschien kan je maar een half dansje, misschien kan je bepaalde variaties niet, misschien is dansen met één vinger je limit. Hoe vind je je dans en hoe communiceer je dat? Voor mensen zonder beperking en mensen wiens lichaam dansen soms lastig vindt.


Jig variations and other mixers
Docent: Koen Dhondt
14.00 tot 16.00
Open Podium
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Onder begeleiding van de fabuleuze Franse folkband Ormuz (opname) zullen we verschillende variaties leren die je kunt toepassen tijdens het dansen van de jig/chapelloise, en ook tijd besteden aan de basis voor het leiden en volgen van deze dans. We zullen ook nieuwe mixers ontdekken die gedanst kunnen worden over de muziek van de circle Circassian (tovercirkel) en extra aandacht besteden aan hoe je spiralen tijdens het dansen kunt voorkomen en oplossen.


Dances from Quebec
Docent: Ormuz
14.00 tot 16.00
Gymzaal bij school B
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


De dansen die Ormuz aanbiedt komen uit Quebec en bestaan uit vierkante sets en andere contradansen. Door de dialoog tussen de aankondiger en de dansers kunnen de dansers op een leuke en dynamische manier kennismaken met de figuren waaruit de vierkante sets bestaan en hoe deze aangekondigd worden. Aan lichaamshouding en begrip van het ritme wordt aan het begin van de workshop aandacht geschonken. De groepsdansen zijn vergelijkbaar met dansen zoals de ‘Coupez par 6’. Doordat er niet veel danstechniek-vereisten zijn, is iedereen uitgenodigd om mee te doen aan de roep van de aankondiger.

Muziek

Vrijdag 1 november


Introductie draailier
Docent: Draailier en Doedelzak
11.30 tot 13.30
Muzieklokaal Otter (groot)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Heb je altijd al eens draailier willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak.
Voor wie? Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.


Introductie trekzak
Docent: Wouter Kuyper
11.30 tot 13.30
Muzieklokaal Vos (klein)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Altijd al eens trekzak willen uitproberen? Nieuwsgierig hoe zo’n instrument nou precies werkt? Of je eerste stappen al gezet, en je wilt graag wat verder komen? Kom dan naar deze introductieworkshop!
Een van de meest voorkomende instrumenten in Balfolk is de trekzak (ook wel diatonische accordeon). De basis van dit instrument is vrij eenvoudig, vergeleken met de jaren van oefenen die nodig zijn om viool of doedelzak te kunnen spelen en een mooi geluid te produceren. Bij de diatonische accordeon hoef je alleen maar op de juiste knop te drukken en de balg in te drukken of te trekken. Natuurlijk is het ingewikkelder dan dat om echt mooie muziek te maken, maar je kunt de basis in slechts een paar uur leren! Wouter zal je wat muziek laten spelen op dit instrument. Hij legt de basis uit en geeft je voldoende gelegenheid om te oefenen en vragen te stellen.
Voor wie: iedereen is welkom. Als je al een trekzak hebt: fijn, neem hem mee! Heb je er geen? Geen probleem! We zullen voor extra instrumenten zorgen.


What the Trad?!
Docent: Remi Kesteman
14.00 tot 16.00
Theaterzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Heb je je ooit afgevraagd hoe dansers zo snel kunnen identificeren wat voor dans gespeeld wordt? Of waarom het soms voelt alsof je ook een Scottish op een Andro kunt dansen? Of waarom een waltz en een bourrée in 3 zo anders klinken? Of zit je misschien vast met het componeren van die geweldige bourrée in 2 die iedereen lijkt te identificeren als polka?
Zo veel onderwerpen, zo veel vragen!
Ik wil je uitnodigen om samen met mij het fundament van traditionele muziek & dans te verkennen; We zullen aandacht besteden aan het identificeren van de muzikale en culturele aspecten van de hoofddansjes in moderne balfolk, om de “feel” (het gevoel) precies goed te krijgen.
Dan zullen we ook spreken over en experimenteren met pulsatie, prosodie (oftewel de structuur van muziek), en nog diverse andere onderwerpen (accenten, ornamentatie, instrumentatie, tonaliteit, ritmepatronen, etc).
Deze workshop heeft twee versies; één voor dansers en één voor muzikanten.


Introductie doedelzak
Docent: Menno Wester
14.00 tot 16.00
Muzieklokaal Otter (groot)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een doedelzak spelen! Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat.
We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons

Voor wie? Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.

Zaterdag 2 november


Nordic ballad singing & dancing
Docent: Mia Guldhammer (Virelai)
11.30 tot 12.30
Gymzaal bij school B
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Als je houdt van slingerdansen, sprookjes en lange oude liedjes waarvan je de helft van de tekst niet verstaat maar op een of andere manier toch ook weer wel, dan is dit dé workshop voor jou!
Deze workshop is gebaseerd op oude Deense traditionele folk ballades en leert je over ritmische orale muziek, verscheidene slingerdansjes, bourdon/drone-zang en 800 jaar oude ballades van trance-lengte. Iedereen kan meedoen, we zullen op gehoor leren en vanuit het kader van “natuurlijke zingen”, oftewel met de snaveltjes waar we zelf mee gezegend zijn.


Fun with Rythms
Docent: Morten Musicus (Virelai)
11.30 tot 12.30
Theaterzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Samen gaan we spelen met het ontdekken van ritmes zonder instrument te gebruiken!
Het enige instrument wat we hiervoor nodig hebben is ons lichaam. In kleine groepjes gaan we een ritme maken en creëren we meer complexiteit als we de groepen bij elkaar voegen.
Pauzes, solopartijen en het voelen van de opbouw van de muziek. We maken er samen een feestje van!


Introductie doedelzak
Docent: Menno Wester
11.30 tot 13.30
Muzieklokaal Otter (groot)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een doedelzak spelen! Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat.
We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons

Voor wie? Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.


Introductie trekzak
Docent: Wouter Kuyper
11.30 tot 13.30
Muzieklokaal Vos (klein)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Altijd al eens trekzak willen uitproberen? Nieuwsgierig hoe zo’n instrument nou precies werkt? Of je eerste stappen al gezet, en je wilt graag wat verder komen? Kom dan naar deze introductieworkshop!
Een van de meest voorkomende instrumenten in Balfolk is de trekzak (ook wel diatonische accordeon). De basis van dit instrument is vrij eenvoudig, vergeleken met de jaren van oefenen die nodig zijn om viool of doedelzak te kunnen spelen en een mooi geluid te produceren. Bij de diatonische accordeon hoef je alleen maar op de juiste knop te drukken en de balg in te drukken of te trekken. Natuurlijk is het ingewikkelder dan dat om echt mooie muziek te maken, maar je kunt de basis in slechts een paar uur leren! Wouter zal je wat muziek laten spelen op dit instrument. Hij legt de basis uit en geeft je voldoende gelegenheid om te oefenen en vragen te stellen.
Voor wie: iedereen is welkom. Als je al een trekzak hebt: fijn, neem hem mee! Heb je er geen? Geen probleem! We zullen voor extra instrumenten zorgen.


Trad & Creativity (samenspel)
Docent: La Sylva
14.00 tot 16.00
Muzieklokaal Otter (groot)
Niveau: *2
Geen inschrijving nodig


Vanuit een simpele melodie zullen we samen onderzoeken wat voor mogelijkheden er beschikbaar zijn voor het maken van een stuk, hoe we er leven en smaak aan kunnen geven, én hoe we er ideeën in kunnen verwerken voor individuele en collectieve expressie zonder de verbinding met de dans te verliezen!
We sluiten af met een klein presentatiemoment van wat we tijdens de workshop geleerd hebben aan het begin van la Sylva’s bal.
Alle instrumenten zijn welkom, het enige dat nodig is is dat je een simpele melodie op gehoor kunt instuderen. Dus geen bladmuziek, we leren op gehoor! Neem eventueel iets mee waar je opnamen mee kunt maken 🙂


Introductie draailier
Docent: Draailier en Doedelzak
14.00 tot 16.00
Muzieklokaal Vos (klein)
Niveau: *1
Inschrijving nodig


Heb je altijd al eens draailier willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak.
Voor wie? Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.

Overig

Vrijdag 1 november


Walk with the local ranger
Docent: IVN (Instituut Voor Natuureducatie)
11:30 tot 13:30
Locatie: Woldberg (exacte locatie volgt nog)
Niveau: alle
Inschrijving nodig


Je kunt deelnemen aan een van de twee excursies op de Woldberg georganiseerd door lokale natuurgidsen, als het weer het toelaat.
De Woldberg is een heuvel die ontstaan is in de laatste ijstijd en goed zichtbaar is in het Nederlandse landschap. Je kunt er heel specifieke flora en fauna vinden en de natuurgids kan je er veel over vertellen. Deze excursie wordt georganiseerd door het IVN (Instituut voor Natuureducatie). Ga mee de lokale natuur ontdekken, je zult versteld staan van de diversiteit!


Grounding & Well-being
Docent: Selma Emiroglu
11.30 tot 12.30
Theaterzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Wil je je dag geaard en wel beginnen? Of raak je soms overprikkeld door alle lieve mensen op het festival? Oude oosterse tradities kennen lichaam-en-stem-oefeningen voor het reguleren van de geest, de emoties en het zenuwstelsel. En sommige oefeningen zijn zelfs in onze westerse cultuur overgenomen door dansers en muzikanten als “warming up”. Dus we gaan beginnen met het opwarmen van ons lichaam en onze stem voor de dag, en ons tegelijkertijd in een staat van welzijn brengen. Dan gaan we ons aarden met een klinkende versie van de boommeditatie. En gedurende de workshop zal je ook handvatten krijgen om jezelf snel te aarden wanneer je het nodig hebt, zodat je nog meer van CaDansa en het leven kunt genieten. Neem alsjeblieft warme sokken mee!


All about badgers
Docent: Dorine Boudewijn
12.30 tot 13.30
Theaterzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Dit jaar is Cadansa omgetoverd tot dassenburcht. De meeste mensen krijgen nooit een das te zien, maar als je duikt in de wereld van de das dan leer je al snel dat dassen niet zozeer mysterieuze nachtdieren zijn, maar juist speels en sociaal.
Dorine Boudewijn weet dit als geen ander. Zij is dassenverzorger bij stichting Das en Boom. Deze organisatie helpt dassen in nood en zet zich in voor het behoud en bescherming van dit prachtige dier. Van jongs af aan is Dorine gefascineerd door marterachtigen, de familie waar de das onder valt. “Hun speelse en avontuurlijke karakter verrast me altijd weer”.
Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Dorine alles wat er te weten valt over dassen. Wat ze eten, hoe ze hun zintuigen gebruiken, hoe een dassenburcht eruit ziet en wat je allemaal aan dassensporen kunt vinden in het wild. En bovenal wat voor magnifieke dieren het zijn.
Wil jij je ook laten betoveren door de das, kom dan op vrijdag naar All about badgers.


Blaas je levensvuur aan met Haka
Fan the fire of your Spirit with HAKA
Docent: Emelie Manawa
14.00 tot 16.00
Gymzaal bij school B
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Haka is een heilige dans vanuit de Maori traditie (Nieuw-Zeeland). Veel mensen kennen de Haka als een oorlogsdans. Toch is Haka veel meer dan dat.
De Haka is krachtig en diepgeworteld energiewerk. HA betekent adem en KA betekent vuur. Met de Haka blaas je het vuur van jouw ziel aan en zo laait het op tot een dansende vuurzee. Je staat krachtig in het hier en nu, terwijl je jouw ware potentieel belichaamt. Door beweging en geluid zal Mana (levenskracht) door je lichaam stromen. Je verbindt je met deze Mana en geeft het jouw intentie mee. Op deze manier kun je Haka dansen voor kracht tijdens de strijd, maar ook als welkom, als afscheid, als eerbetoon, uit dankbaarheid, voor healing, voor vruchtbaarheid, Liefde… voor dat waar jij op dat moment jouw energie op wilt richten. Altijd dans je de Haka voor het bestaan en geef je ALLES!

Deze workshop zal begeleid worden door Emelie Manawa. Emelie heeft al 22 jaar les in Haka en Maori tradities en verbond zich met hun wijsheid op vele lagen. Van haar Maori leraar heeft ze de zegen gekregen om de krachtige ervaring van de HAKA te delen. Haar HAKA-workshop zal life-changing zijn.

Zaterdag 2 november


Walk with the local ranger
Docent: IVN (Instituut Voor Natuureducatie)
11:30 tot 13:30
Locatie: Woldberg (exacte locatie volgt nog)
Niveau: alle
Inschrijving nodig


Je kunt deelnemen aan een van de twee excursies op de Woldberg georganiseerd door lokale natuurgidsen, als het weer het toelaat.
De Woldberg is een heuvel die ontstaan is in de laatste ijstijd en goed zichtbaar is in het Nederlandse landschap. Je kunt er heel specifieke flora en fauna vinden en de natuurgids kan je er veel over vertellen. Deze excursie wordt georganiseerd door het IVN (Instituut voor Natuureducatie). Ga mee de lokale natuur ontdekken, je zult versteld staan van de diversiteit!


Relax station: With music into silence
Docent: Selma Emiroglu
14.00 tot 15.00
Balletzaal
Niveau: alle
Geen inschrijving nodig


Heb je tussen inspirerende workshops, leuke ontmoetingen en geweldige dansavonden een korte pauze nodig? Dan verwelkomen we je bij het ontspanningsstation!
Muziek en stilte zijn geen tegenpolen. Muziek maken of ernaar luisteren kan onze onrustige gedachten wegdrijven en leiden tot een heuglijke aanwezigheid – en tot stilte. Rustgevende geluiden kunnen direct ons zenuwstelsel kalmeren, en ons zo van “luide” gevoelens van stress of opgewondenheid tot zachtere gevoelens van comfort leiden. Aan het einde van deze workshop zal je ook geleid worden tot je eigen innerlijke plek van welzijn – een dromerige reis omringd door ontspannende muziek.
Neem alsjeblieft warme sokken en een deken voor jezelf mee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief